Mariejosé Geurts Mediation & Coaching Mariejosé Geurts Mediation & Coaching

Mediation, wat is het nou precies?23 September 2021

Een mediator, die doet toch niks..? Sinds ik me als professional bezig houd met mediation merk ik dat het vaak onduidelijk is wat een mediator nou doet.

Mediation wat is het nou precies?

Mediation is een vrijwillige vorm van conflictbemiddeling waarbij je onder begeleiding van een onafhankelijke mediator samen werkt aan een oplossing die voor beide partijen werkt. Een oplossing die voor beide dus klopt en goed voelt. Oftewel een win- winsituatie. 

Als je dus voor mediation kiest dan geef je daarmee aan dat je ruimte voelt om te onderhandelen en de wens hebt om er samen uit te komen. Of het nu gaat om arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken, echtscheidingen of conflicten met de overheid: bijna alle grote en kleine conflicten lenen zich voor mediation.

Een mediator doet niet aan waarheidsbevinding!! 

Dat betekent dat het er dus niet om gaat wie er (juridisch) gelijk heeft als je bij de mediator aan tafel zit. Een mediator bemoeit zich niet met wat waar is of niet waar; wat klopt of niet klopt; wat eerlijk of oneerlijk is. Allemaal zaken die er voor de mediatior niet toe doen. Als mediator heb je dus geen enkel belang bij wat de uitslag gaat worden en/of welke afspraken er worden gemaakt. Je bent dus onafhankelijk en onpartijdig. En natuurlijk komen er soms onderwerpen voorbij die je meer of minder raken maar dat krijgt geen plek binnen de mediation. Dit is het grote verschil en misschien ook wel het grote misverstand rondom mediation in relatie tot een juridisch procedure bij de rechtbank. Daar bepaald namelijk de rechter wel wat “waar” of niet waar is, klopt of niet klopt. En over het algemeen levert dat niet een win- win situatie op voor diegene die aan tafel zitten, maar eerder een situatie van winnen- verliezen..

Sinds ik me als professional  bezig houdt met mediation wordt me wel eens gevraagd “maar wat vind jij als mediator nou van deze situatie?” En als ik dan zeg dat ik als mediator er niet zoveel van vindt word er wat argwanend naar me gekeken… 

 

Wat doet een mediator dan wel?

 

Ik breng beweging in wat vastzit en daar geniet ik enorm van!

Met Mariejose Geurts Mediation & Coaching richt ik mij op vastzittende samenwerkingsrelaties en mogelijke conflicten op de werkvloer en alles wat daar tussenin zit. Wat er ook speelt, ik zorg dat er beweging komt en zo ontstaat er ruimte voor groei en ontwikkeling. Met mijn positieve, open aanpak én 20 jaar ervaring komen we samen tot de kern van het gedoe en van ieder conflict. En daarmee tot een gezamenlijke oplossing, waar iedereen zich in kan vinden.

Ik ben opgenomen in het kwaliteitsregister van de Mediation federatie Nederland. Dit betekent dat je ervan kunt uitgaan dat ik kwaliteit bied en vakbekwaam ben. Ik voldoe aan de regelgeving,  up to date blijf door bijscholing en bied ik de mogelijkheid tot klacht en tuchtrecht.

PS. Ben jij op zoek naar een mediator? Wil jij weten hoe je jouw team weer op een lijn kan krijgen? Neem dan contact op.

Andere artikelen:

LinkedIn
E: info@mariejosegeurts.nl
M: 06 - 46 204 123
KvK: 09168726
Algemene voorwaarden

Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv)

MfN Registermediator

© 2022 Mariejosé Geurts
Design & code: Henry&Smaal